Als je kind door een moeilijke periode gaat ben je als ouder extra waakzaam en alert, zeker wanneer blijkt dat je kind ook geregeld last heeft van donkere gedachten of denkt aan zelfmoord. De zorg voor je kind kan veel energie vragen en in sommige situaties weet je niet altijd hoe je het best handelt. Je probeert je kind te beschermen, maar soms voel je je machteloos omdat je op sommige factoren geen vat hebt, zoals pestgedrag of hetgeen er zich afspeelt in het hoofd van je kind.
De transitie-gerelateerde obstakels en psychische problemen van je kind kunnen een tijdje aanslepen. Psychische problemen vallen dan ook niet altijd van de ene op de andere dag op te lossen, maar vergen doorgaans heel wat tijd van je kind, maar ook van jou. De zorg en ondersteuning van je kind kan een grote impact hebben op je leven en je gezin. Omdat alle zorg naar je kind gaat, blijft er soms weinig tijd over om voor jezelf te zorgen. In deze rubriek vind je informatie over hoe je hiermee kan omgaan.
Ben je een slechte ouders als je deze tips niet opvolgt? Uiteraard niet. Deze tips zijn louter suggesties die je misschien kunnen helpen. Iedere ouder-kind relatie is anders. Ga dus samen op zoek naar wat voor jullie het beste werkt.
Vragen
Onderstaande vragen hebben betrekking op zorg voor jezelf als ouder. Deze informatie is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en kennis uit de zorgpraktijk, en werd ontwikkeld in samenwerking met vzw Berdache, oudervereniging voor ouders met een gendervariant kind. Aangezien elk kind en elke situatie verschillend is, bestaan er geen pasklare antwoorden op alle vragen. Wel kunnen onderstaande antwoorden een gids zijn voor ouders die hun kind willen ondersteunen.
Heb je een vraag waar je het antwoord niet op terugvindt? Neem gerust contact op met het Transgender Infopunt. We vullen deze website regelmatig aan met nieuwe vragen van ouders.
Hulpverlening
Een transitie of moeilijke periode die je kind doormaakt heeft ook een impact op jou. Veel ouders stellen zichzelf op de tweede plaats of willen zich sterk houden zodat ze hun kind niet met de eigen emoties belasten. Daardoor ben je misschien geneigd om niet op zoek te gaan naar hulp, of die zoektocht uit te stellen. Maar ook jij kan en mag hulp gebruiken. Het kan dus nuttig zijn om ook psychologische begeleiding te zoeken, los van de psychologische begeleiding van je kind.
Het is niet voor elke ouder nodig of vanzelfsprekend om zelf psychologische begeleiding te zoeken. Naast de reguliere hulpverlening bestaan er ook verschillende online tools waarmee je zelf aan de slag kan.
Online zelfhulp tools
Het kan erg opluchten om te praten met ouders die zich in een gelijkaardige situatie bevinden. Je kan daarvoor terecht bij de oudervereniging Berdache: zij organiseren regelmatig bijeenkomsten voor ouders met een gendervariant kind. Het Transgender Infopunt heeft daarnaast in samenwerking met Berdache een buddyproject opgezet, waarbinnen ouders van een gendervariant kind gematcht worden met andere ouders die werden opgeleid als ervaringsdeskundige.
In dit filmpje komen Beni en Anja, ouders van een transgender dochter, en oprichters van vzw Berdache aan het woord.
Waar kan je terecht?
Berdache
Wat? Oudervereniging voor ouders met een gendervariant kind
Wat verwachten? Lotgenotencontact en ondersteuning van ouders die zelf een gendervariant kind hebben. Berdache organiseert driemaandelijkse bijeenkomsten en verzorgt telefonisch onthaal , bemand door ouders met een gendervariant kind.
Waar? Bijeenkomsten gaan door in Gent of Antwerpen
Contact
- T 0475/687118 (trans jongens) of 0468/508533 (trans meisjes)
- e-mail: info@berdache.be
- www.berdache.be
Transgender Infopunt
Wat? Het informatie-, onthaal en kenniscentrum voor alle vragen rond het transgenderthema.
Hoe? Bellen, mailen of op afspraak.
Wat verwachten? Je kan gratis bellen of mailen met alle vragen over het transgenderthema. Je kan er ook terecht voor onthaal in de ontvangstruimte in het UZ Gent: hiervoor maak je best een afspraak.
Openingsuren: dinsdag tot vrijdag van 9u tot 16u.
Contact
0800 96 316
Lumi
Wat? De opvang- en infolijn voor iedereen met vragen rond gender en seksuele voorkeur.
Hoe? Bellen, chatten en mailen.
Wat verwachten? De vrijwilligers van Lumi beantwoorden al je vragen rond seksualiteit en gender, luisteren anoniem en vertrouwelijk en denken en voelen met je mee. Je kan er terecht voor informatie, of om je verhaal te doen.
Openingsuren: maandag, woensdag en donderdag van 18u30 tot 21u30.
Contact
- T 0800 99 533
- Chat (ma, woe en don tussen 18u30 en 21u30)
- vragen@lumi.be
- www.lumi.be
Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW)
Wat? het CAW is er voor iedereen met vragen en problemen rond algemeen welzijn.
Waar? overal in Vlaanderen. Vind een CAW in jouw buurt op deze kaart.
Wat verwachten? Je kan hier gratis en anoniem je verhaal vertellen en advies of hulp vragen. Je kan langs gaan bij een CAW in jouw buurt tijdens de openingsuren, maar je kan ook bellen, mailen of chatten. Sinds 2019 is CAW Oost-Vlaanderen het referentie-CAW voor transgender personen in samenwerking met het Transgender Infopunt.
Openingsuren: maa-vrij tussen 9u en 17u
Contact
- T 0800 13 500
- Chat (maa-vrij tussen 13u en 17u)
- e-mail via dit formulier
- www.caw.be
Centrum Geestelijke Gezondheidszorg (CGG)
Wat? CGG’s begeleiden personen met ernstige psychische of psychiatrische problemen die worden doorgestuurd door de huisarts of het CLB.
Waar? Overal in Vlaanderen. Vind een CGG in jouw buurt op deze kaart.
Wat verwachten? Kinderen, jongeren en volwassenen kunnen terecht bij een CGG voor een consult op afspraak. Verschillende specialisten zoeken samen met jou het beste antwoord op je hulpvraag.
Contact
- Afspraak na doorverwijzing door huisarts of CLB
- www.geestelijkgezondvlaanderen.be