Voor de meeste mensen is het simpel: jongen of meisje, man of vrouw. Van die jongens en meisjes verwachten we bovendien dat ze zich op een bepaalde manier gedragen, die past bij hun gender. Deze regels worden gendernormen genoemd. Kinderen waarvan het gedrag, het uiterlijk en/of de innerlijke beleving niet overeen komen met wat er standaard van een jongen of meisje verwacht wordt, worden door de maatschappij als gendervariant of gender non-conform gezien. Denk bijvoorbeeld aan meisjes hun haar kort willen, of jongens die een rokje aan willen voor school. Gendervariant gedrag bij jonge kinderen is compleet normaal. Er zijn nu eenmaal veel meer verschillen binnen de groepen ‘jongens’ en ‘meisjes’ dan de maatschappij ons wil voorspiegelen.
Wanneer kinderen ouder worden, wordt meestal duidelijk of de gendervariante gevoelens aanhouden. Een gendervariante expressie hoeft niet per se een transgender kind te betekenen. Niet elk kind dat in gedrag of expressie afwijkt van de gendernormen heeft immers aanhoudende gendervariante gevoelens, of zal later transgender zijn. Doorgaans komt je genderidentiteit overeen met je geboortegeslacht: iemand die als jongen werd geboren voelt zich een man, en omgekeerd. Wanneer het innerlijke gevoel een jongen of meisje te zijn (de genderidentiteit) niet (volledig) overeenstemt met het geboortegeslacht, spreken we van transgender gevoelens. Ze voelen zich bijvoorbeeld een vrouw in een mannenlichaam, of omgekeerd. Sommigen voelen zich man noch vrouw, maar eerder iets tussenin. Kinderen zoeken echter nog hun eigen weg. Daarom gebruiken we de term ’transgender’ minder voor hen. Het kan zijn dat de gendervariante gevoelens verdwijnen tijdens het opgroeien, of ze kunnen blijven bestaan.
Alle informatie over gendervariantie en het transgenderthema vind je op de website www.transgenderinfo.be.
Zijn termen als genderidentiteit, transgender en transitie nieuw voor jou? De infobrochure ‘van rups tot vlinder’ vormt een goed startpunt voor ouders van genderzoekende en gendervariante kinderen om zich in te lezen in het thema. Er wordt in deze brochure ook uitgebreid ingegaan op de genderontwikkeling van kinderen, van peutertijd tot puberteit.
Vragen
Het gendervariante gedrag van je kind kan veel vragen oproepen. We lijsten daarom enkele vragen op die ouders met een gendervariant kind zich kunnen stellen. Deze informatie is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en kennis uit de zorgpraktijk, en werd ontwikkeld in samenwerking met vzw Berdache, oudervereniging voor ouders met een gendervariant kind. Aangezien elk kind en elke situatie verschillend is, bestaan er geen pasklare antwoorden op alle vragen. Wel kunnen onderstaande antwoorden een gids zijn voor ouders die hun kind willen ondersteunen.
Heb je een vraag waar je het antwoord niet op terugvindt? Neem gerust contact op met het Transgender Infopunt. We vullen deze website regelmatig aan met nieuwe vragen van ouders.
Hulpverlening
Wanneer je kind gendervariant gedrag vertoont is het niet noodzakelijk dat je professionele hulp inschakelt. Op jonge leeftijd is het helemaal niet abnormaal als je kind zich niet gedraagt zoals de maatschappij het zou verwachten. Je kan dan als ouder een open en afwachtende houding aannemen. Blijven de gendervariante gevoelens aanhouden, of weet je als ouder niet hoe je moet omgaan met het gedrag van je kind, dan kan je voor professionele hulp terecht bij de Pediatrische genderkliniek van het UZ Gent (het kindergenderteam) om voor jezelf en je kind ondersteuning te krijgen. Dit is momenteel in België het enige multidisciplinaire centrum dat gendervariante kinderen en jongeren begeleidt.
De stap naar de zorg betekent niet dat het al vastligt dat er bepaalde medische stappen zullen plaatsvinden, of dat je kind transgender is. Op deze pagina wordt uitgebreid uitgelegd hoe de begeleiding van kinderen en jongeren door een genderteam eruit ziet. Voor jonge kinderen bestaat de begeleiding voornamelijk uit het ondersteunen van ouders. Voor de leeftijd van 9 jaar worden namelijk enkel de ouders gezien. Wanneer het kind ouder wordt gaat de psycholoog samen met het kind de genderidentiteit exploreren en de ontwikkeling van het kind in kaart brengen. Wat een hulpverlener niet kan is voorspellen of de gendervariante gevoelens zullen blijven of verdwijnen.
Wanneer je de stap naar de zorgverlening zet, houd je er best rekening mee dat er een lange wachttijd is. Dit betekent dat het maanden kan duren voordat je er met je kind terecht kan voor begeleiding en ondersteuning. Je kan daarom ook een hulpverlener in je buurt zoeken, in afwachting van of aanvulling op de begeleiding van het kindergenderteam. Er zijn enkele psychologen die ook met gendervariante kinderen werken naast de zorg binnen het UZ Gent. je vindt ze op de zorgkaart van het Transgender Infopunt.
Op de zorgkaart van het Transgender Infopunt kan je alle hulpverleners vinden die werken met gendervariante kinderen.
Een overzicht van het zorgpad voor kinderen en jongeren kan je terugvinden in de ouderbrochure van het Transgender Infopunt.
Waar kan je terecht?
Transgender Infopunt
Wat? Het informatie-, onthaal en kenniscentrum voor alle vragen rond het transgenderthema.
Hoe? Bellen, mailen of op afspraak.
Wat verwachten? Je kan gratis bellen of mailen met alle vragen over het transgenderthema. Je kan er ook terecht voor onthaal in de ontvangstruimte in het UZ Gent: hiervoor maak je best een afspraak.
Openingsuren: dinsdag tot vrijdag van 9u tot 16u.
Contact
0800 96 316
Berdache
Wat? Oudervereniging voor ouders met een gendervariant kind
Wat verwachten? Lotgenotencontact en ondersteuning van ouders die zelf een gendervariant kind hebben. Berdache organiseert driemaandelijkse bijeenkomsten en verzorgt telefonisch onthaal , bemand door ouders met een gendervariant kind.
Waar? Bijeenkomsten gaan door in Gent of Antwerpen
Contact
- T 0475/687118 (trans jongens) of 0468/508533 (trans meisjes)
- e-mail: info@berdache.be
- www.berdache.be
Pediatrische genderkliniek UZ Gent
Wat? multidisciplinair team van psychologen en kinderendocrinologen dat gendervariante kinderen en jongeren opvolgt
Waar? Centrum voor Seksuologie en Gender, UZ Gent
Wat verwachten? De ontwikkeling van het kind wordt in kaart gebracht, de beleving van de genderidentiteit van het kind wordt geëxploreerd en ouders worden geïnformeerd over de verschillende mogelijkheden en opties. Een uitgebreide beschrijving van de werkwijze van het kindergenderteam vind je hier
Contact
-
- Bel 09 332 60 23
- website genderteam UZ Gent
Lumi
Wat? De opvang- en infolijn voor iedereen met vragen rond gender en seksuele voorkeur.
Hoe? Bellen, chatten en mailen.
Wat verwachten? De vrijwilligers van Lumi beantwoorden al je vragen rond seksualiteit en gender, luisteren anoniem en vertrouwelijk en denken en voelen met je mee. Je kan er terecht voor informatie, of om je verhaal te doen.
Openingsuren: maandag, woensdag en donderdag van 18u30 tot 21u30.
Contact
- T 0800 99 533
- Chat (ma, woe en don tussen 18u30 en 21u30)
- vragen@lumi.be
- www.lumi.be