Transgender, genderqueer, non-binair, … het zijn allemaal termen die we gebruiken om te verwijzen naar personen die zich niet, of in mindere mate identificeren met hun geboortegeslacht. Sommige mensen verkiezen de ene term, andere mensen de andere. Op deze website gebruiken we de term ‘transgender persoon’ als een heel brede term voor alle personen die zich niet (volledig) identificeren met het geslacht dat hen bij geboorte werd toegekend. Sommige personen die we als transgender, gendervariant of gender non-conform zouden kunnen benoemen identificeren zichzelf niet met deze term, en dat is helemaal oké! Het is voor iedereen anders wat deel uitmaakt van je identiteit, en die is meer dan je gender of seksuele oriëntatie.

Het benoemen van je genderidentiteit kan een hulp zijn wanneer je op zoek bent naar informatie. Je kan zelf kiezen of je je ook identificeert met deze labels en daarmee naar buiten komt, of dat je deze louter gebruikt om informatie te vinden over deze thema’s.

Zijn de termen transgender, genderidentiteit en seksuele oriëntatie nog nieuw voor jou? Neem een kijkje op de website www.transgenderinfo.be. Daar vind je alle informatie over de thema’s transgender en genderidentiteit.

“Ik voelde me niet 100% thuis bij de jongens, dan heb ik een periode meer opgetrokken met de meisjes, maar jaren had ik het gevoel van: ik voel mij daar niet thuis, dat zal misschien aan mijn homoseksualiteit liggen, want ik wou ook geen vrouw zijn. Gender was voor mij eerst heel zwart-wit, maar dan ben ik door een ex-lief in het verenigingsleven beland: door daar met mensen te praten ben ik tot de constatatie gekomen: gender hoeft helemaal niet zwart-wit te zijn, je hebt dat in alle vormen en kleuren”

Stefan

Robin, Senne, Carlien, Liff en Uwi leggen in dit filmpje uit wat gender voor hen betekent.

In het filmpje komen holebi- en transgender personen aan bod. Voor niet-transgender specifieke informatie kan je terecht op www.lumi.be.

Zelfaanvaarding

Jezelf aanvaarden kan een lang proces zijn. Er leven nog veel vooroordelen over mensen die zich anders gedragen of uiten dan verwacht op basis van gendernormen. Soms gaan transgender personen deze vooroordelen voor waar aannemen. Dit noemen we ‘geïnternaliseerde transnegativiteit’. Transgender personen die negatieve ideeën over zichzelf voor waar aannemen, voelen zich vaak onzeker en minderwaardig. Het is belangrijk om transfobe boodschappen te leren herkennen en te begrijpen dat ze niets over jou als persoon zeggen. Zelfs binnen de holebi- en transgendergemeenschap leven er soms vooroordelen en discriminatie. Onthoudt dat niemand voor jou kan bepalen hoe je hoort te zijn.

In het proces van jezelf leren aanvaarden, kunnen voorbeeldfiguren veel betekenen. Wanneer je bij anderen een stukje van jezelf herkent, is het gemakkelijker dit stukje een plaats te geven. Ook steun van anderen rondom je – die je aanvaarden zoals je bent – kan een grote hulp zijn om jezelf te leren aanvaarden. Dit kan steun zijn van vrienden, familie, een partner, een vertrouwenspersoon, een hulpverlener, een vereniging, een internet-community,…

“Positieve verhalen van andere mensen hebben me er echt door getrokken. Die vond ik op internet, op youtube. Ik had ook een boek gevonden, ‘letters to my brothers’, dat was een boek met allemaal brieven van transmannen die een brief schreven naar hunzelf voor ze aan hun transitie begonnen. Ook al identificeerde ik mij niet met iedereen, dat heeft echt veel geholpen”

Robin

“Tegen anderen zou ik zeggen: neem er je tijd voor. Je hoeft niet nu te beslissen wie of wat je bent. Doe het op je gemak en experimenteer veel. Zoek het vooral heel hard uit en neem je tijd, de mensen die je graag zien gaan je graag blijven zien. Je kan het gewoon helemaal zelf beslissen, en het is niet omdat je iets besloten hebt, dat het daarom vast ligt”

Stefan

Janne, Leopold, Senne, Liff, Uwi en Robin vertellen over het aanvaardingsproces van hun LGBT identiteit.

In het filmpje komen holebi- en transgender personen aan bod. Voor niet-transgender specifieke informatie kan je terecht op www.lumi.be.

Transitie

Sommige personen hebben het gevoel dat het gender waarmee ze zich identificeren niet (helemaal) bij hun lichaam past. Je kan dan kiezen voor een transitie naar een lichaam waarin je je meer jezelf voelt. Dat kan door medische stappen, maar er zijn ook andere manieren om een meer mannelijk, vrouwelijk of neutraal uiterlijk te bekomen. Een transitie is een heel individueel proces: enkel jij kan beslissen wat je nodig vindt om je meer comfortabel te voelen bij je lichaam en genderidentiteit. Er bestaan een heleboel mogelijkheden: belangrijk om te weten is dat niets hoeft, en er geen vooraf uitgestippeld proces is dat je moet doorlopen. Sommige transgender personen vinden medische stappen niet nodig, en dat is helemaal oké.

Op de website www.transgenderinfo.be kan je meer lezen over verschillende mogelijkheden om je beter te voelen in je lichaam. Je vindt er informatie rond vermannelijking en vervrouwelijking van het uiterlijk of lichaam.

Voor de meeste transgender personen is een transitie een intense periode. In het onderdeel ‘goed in je vel’ kan je meer lezen over manieren waarop je kan omgaan met moeilijkheden tijdens een transitie.

Vertellen aan je omgeving

Wanneer je transgender bent, wil je op een bepaald moment misschien de mensen rondom jou hiervan op de hoogte brengen. Dit wordt soms ‘coming out’ of ‘uit de kast komen’ genoemd, maar is eigenlijk meestal een proces dat een tijdje duurt. De eerste keer vertellen over je genderidentiteit is voor veel transgender personen spannend: het is niet altijd te voorspellen hoe de persoon waartegen je het vertelt zal reageren. Veel transgender personen zijn bang voor negatieve reacties wanneer ze anderen vertellen dat ze transgender zijn, maar zijn achteraf ook opgelucht.

Als je in transitie gaat, is het soms onvermijdelijk om je omgeving op de hoogte te brengen. Je hoeft echter niet noodzakelijk iedereen en overal te vertellen dat je transgender bent, als je dit niet wilt. Je kan voor jezelf beslissen hoe open je bent over je transgender identiteit. Sommige transgender personen vinden vertellen dat ze transgender zijn niet meer nodig na hun transitie, of vertellen het wel aan familie en vrienden, maar bijvoorbeeld niet op het werk. Je bent nooit verplicht om dit over jezelf te vertellen.

Waarom wel of niet vertellen dat je transgender bent?

Hoe aanpakken?

Wat op school, op het werk, bij ouders of bij kinderen?

Je leest er alles over op www.transgenderinfo.be

“Ik had altijd die fantasie van: ik ga gewoon op een dag verdwijnen, en ik ga terugkomen en alles gaat veranderd zijn. Dat is absurd, maar ik wou die confrontatie… Ik wou dat hele proces, dat echt een heel kwetsbaar proces is, echt niet meemaken samen met andere mensen, en nu achteraf snap ik echt niet waarom mij dat zo onmogelijk leek om dat gewoon te delen met mensen”

Robin

Uwi, Robin, Xander, Eric, Liff, Janne en Leopold vertellen hun ervaring met het op de hoogte brengen van anderen.

In het filmpje komen holebi- en transgender personen aan bod. Vertellen aan je omgeving dat je transgender bent verschilt voor de meeste mensen van vertellen dat je holebi bent. Daarnaast is elke ervaring en situatie anders, ook voor transgender personen. Voor niet-transgender specifieke informatie kan je terecht op www.lumi.be.

Hulpverlening

Om uit te zoeken wat voor jou noodzakelijk is om je beter in je vel te voelen, kan het soms helpen om beroep te doen op een hulpverlener die ervaring heeft met het transgenderthema. Deze hulpverlener kan samen met jou de gevoelens rond je genderidentiteit verkennen, verschillende mogelijke behandelingsopties bespreken, en jou en je omgeving psychologisch voorbereiden op een transitieproces, indien je dit wenst. Je kan terecht bij het multidisciplinaire genderteam van het UZ Gent, maar er zijn ook andere hulpverleners die je kunnen helpen. Je vindt alle hulpverleners met expertise in het begeleiden van transgender personen op de zorgkaart van het Transgender Infopunt.

De drempel naar deze hulpverlening kan hoog zijn, en soms zie je door het bos de bomen niet meer. Je kan ook bellen, mailen of chatten naar het Transgender Infopunt of Lumi met vragen over genderidentiteit. Zij kunnen je alvast verder helpen met je zoektocht en op weg zetten om al dan niet verdere stappen te ondernemen. Dit kan anoniem indien je dit wenst.

“Na tien jaar heb ik eindelijk mijn verhaal gedaan bij de psycholoog van het genderteam, en dan was het eigenlijk al lang duidelijk: ik moest daar niet meer aan twijfelen, ik moest die gevoelens die ik had gewoon toelaten. Dat heeft mij enorm geholpen, maar het heeft mij toen toch ook een dik half jaar gekost om te aanvaarden dat het zo was, en te bedenken hoe ik dat moest gaan aanpakken”

Liff

Waar kan je terecht?

Transgender Infopunt

Wat? Het informatie-, onthaal en kenniscentrum voor alle vragen rond het transgenderthema.

Hoe? Bellen, mailen of op afspraak.

Wat verwachten? Je kan gratis bellen of mailen met alle vragen over het transgenderthema. Je kan er ook terecht voor onthaal in de ontvangstruimte in het UZ Gent: hiervoor maak je best een afspraak.

Openingsuren: dinsdag tot vrijdag van 9u tot 16u.

Contact

0800 96 316

Zorgkaart TIP

Wat? De zorgkaart van het Transgender Infopunt geeft een overzicht van alle zorgverleners die transgenderspecifieke hulp aanbieden. Je kan zoeken op psychologische ondersteuning, hormonen, chirurgie, huid, stem en kine

Waar? Overal in Vlaanderen

Wat verwachten? Alle hulpverleners op deze zorgkaart hebben ervaring in het begeleiden van transgender personen. De meeste van deze zorgverleners hebben een wachtlijst, die snel enkele maanden tot meer dan een jaar kan oplopen. Wacht niet te lang met aanmelden zodat je er sneller terecht kan.

Naar de kaart: transgenderinfo.be/nl/zorgkaart

Snel naar…

Op zoek naar jezelf

Goed in je vel

Omgaan met negatieve reacties

Anderen ontmoeten

Denken aan zelfmoord