Je sociale netwerk bestaat uit de mensen waarmee je je verbonden voelt. Dat netwerk kan heel breed zijn: van nabije familie en vrienden tot collega’s, buren, kennissen, of online contacten. Een sterk sociaal netwerk kan je ondersteuning en bescherming bieden. Mensen met een sterk sociaal netwerk kunnen hierop terugvallen als ze problemen of tegenslag ervaren. Sommige transgender personen halen veel steun uit een LGBT+ netwerk, maar dit kan net zo goed een netwerk zijn dan niets met je genderidentiteit of seksuele oriëntatie te maken heeft. Misschien haal jij wel heel veel steun uit je familie, religieuze gemeenschap of jeugdbeweging?
Veel mensen kennen betekent echter niet dat je een sterk sociaal netwerk hebt. Het kan soms nuttiger zijn om één goeie vriend te hebben, dan tien kennissen of 500 facebookvrienden. Belangrijk is dat je op zoek gaat naar mensen waar je je goed bij voelt. Bij wie kan jij jezelf zijn?
“Het meest behulpzaam bij mijn zoektocht vond ik gesprekken met anderen: door een ex-lief ben ik in het LGBT+ verenigingsleven beland, en dan je komt mensen tegen waarbij je denkt: ‘ah dat herken ik!’ Vanaf dat moment heb je een aanknopingspunt, dan gaat er een wereld open. Dat is het startpunt waarop ik meer informatie ben gaan zoeken”
Carlien, Leopold, Eric, Robin en Xander praten in dit filmpje over de steun die ze halen uit het LGBT+ netwerk of de queer gemeenschap waar ze deel van uitmaken.
In het filmpje komen holebi- en transgender personen aan bod. Voor niet-transgenderspecifieke informatie kan je terecht op www.lumi.be.
Trans personen ontmoeten
Sommige transgender personen vinden het aangenaam om in contact te komen met andere transgender of LGBT+ personen. Er zijn heel wat manieren om andere LGBT+ personen te leren kennen. Je kan bijvoorbeeld terecht in één van de regenbooghuizen, waar regelmatig activiteiten georganiseerd worden voor en door LGBT+ personen.
Er bestaan in Vlaanderen ook verschillende praatgroepen voor transgender personen. Je kan er terecht voor een babbel met lotgenoten, maar ook om gewoon te luisteren naar het verhaal van anderen. De meeste praatgroepen hebben regelmatig bijeenkomsten en sommigen hebben een digitaal forum waar je met gelijkgestemden kan praten.
Voor jongeren is er T-jong, een jeugdbeweging speciaal voor transgender jongeren tussen 10 en 30 jaar, verdeeld over drie leeftijdscategorieën. Zij organiseren regelmatig activiteiten voor transgender jongeren en hebben ook een Discord forum waarop je kan chatten met andere transgender jongeren.
“Er zijn ook heel veel facebookgroepen, en als je daar als trans persoon zegt: ik zie het niet meer zitten, gewoon die woorden, zullen er instant 10 mensen zijn die zeggen: ik ben ook in die situatie geweest, als je wilt chatten, laat maar weten. Daar kan je dan praten met iemand die je niet kent, met iemand waarbij je gewoon kunt vertellen wat je wilt, en wat je niet wilt vertellen hoef je niet te vertellen”
Online anderen ontmoeten
De stap naar activiteit of praatgroep zetten vergt soms moed of durf. Vind je het eng om contact te zoeken met lotgenoten? Ook online kan je steun van gelijkgestemden vinden! Er bestaan bijvoorbeeld verschillende facebookgroepen voor transgender of LGBT+ personen. Sommige transgender verenigingen hebben ook een facebookgroep. Je kan ze terugvinden bij de zelfhulpgroepen op transgenderinfo.be. Voor jongeren heeft T-jong ook facebookgroepen en een Discord forum.
Steun voor je omgeving
Ook voor je omgeving bestaat er steun, die ervoor kan zorgen dat de mensen rondom jou je beter kunnen begrijpen en ondersteunen. Ook zij kunnen het gevoel hebben dat ze alleen staan en niet goed weten wat te doen. Een lotgenoot die je situatie begrijpt kan dan heel dankbaar zijn.