Bellen, mailen en chatten

Transgender Infopunt

Wat? Het informatie-, onthaal en kenniscentrum voor alle vragen rond het transgenderthema.

Hoe? Bellen, mailen of op afspraak.

Wat verwachten? Je kan gratis bellen of mailen met alle vragen over het transgenderthema. Je kan er ook terecht voor onthaal in de ontvangstruimte in het UZ Gent: hiervoor maak je best een afspraak.

Openingsuren: dinsdag tot vrijdag van 9u tot 16u.

Contact

0800 96 316

Lumi

Wat? De opvang- en infolijn voor iedereen met vragen rond gender en seksuele voorkeur.

Hoe? Bellen, chatten en mailen.

Wat verwachten? De vrijwilligers van Lumi beantwoorden al je vragen rond seksualiteit en gender, luisteren anoniem en vertrouwelijk en denken en voelen met je mee. Je kan er terecht voor informatie, of om je verhaal te doen.

Openingsuren: maandag, woensdag en donderdag van 18u30 tot 21u30.

Contact

Zelfmoord1813

Wat? Ondersteuning en informatie rond zelfmoordgedachten.

Hoe? Bellen, chatten en mailen. Er is ook een forum.

Wat verwachten? Bij de zelfmoordlijn kan je gratis en anoniem terecht als je aan zelfmoord denkt. Wanneer je belt naar de zelfmoordlijn kan het even duren voordat er verbinding wordt gemaakt. Het kan dat je even moet wachten totdat je wordt doorverbonden. Wanneer de lijn bezet is, kan je ervoor kiezen om doorverbonden te worden met Tele-Onthaal. E-mails worden binnen 5 dagen beantwoord, en chatten kan elke avond. Je kan ook je verhaal delen met anderen en ervaringen delen of anderen ondersteunen op het forum.

Contact

Tele-onthaal

Wat? Algemene hulplijn voor iedereen die nood heeft aan een babbel.

Hoe? Bellen en chatten.

Wat verwachten? Je kan bij Tele-onthaal dag en nacht gratis en anoniem terecht met alles wat je bezig houdt: zowel kleine als grote zorgen. Er is steeds een vrijwilliger die naar je luistert.

Contact

Merhaba(Phone)

Wat? Onthaal en ondersteuning voor LGBT+ personen met een migratie-achtergrond.

Hoe? Bellen, chatten en mailen.

Wat verwachten? Je kan gratis en discreet terecht bij Merhaba om te praten over seksuele geaardheid of genderidentiteit als persoon met een migratie-achtergrond. Laat je naam achter na de biep en een medewerker belt je zo snel mogelijk op een discrete manier terug. Er zijn ook regelmatig activiteiten zoals praatgroepen en een bar om anderen te ontmoeten.

Contact

1712

Wat? Informatie, advies en doorverwijzing rond alle vormen van geweld en misbruik.

Hoe? Bellen, chatten en mailen.

Wat verwachten? Je kan gratis en discreet terecht bij 1712 wanneer je wil praten over elke vorm van misbruik en geweld. Een medewerker schat samen met jou de situatie in en acties die je kan ondernemen. Je kan ook een e-mail sturen, die op een veilige manier via een versleutelde verbinding wordt verzonden. Voor dringende vragen neem je best telefonisch contact op.

Contact

Algemeen onthaal en ondersteuning

Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW)

Wat? het CAW is er voor iedereen met vragen en problemen rond algemeen welzijn.

Waar? overal in Vlaanderen. Vind een CAW in jouw buurt op deze kaart.

Wat verwachten? Je kan hier gratis en anoniem je verhaal vertellen en advies of hulp vragen. Je kan langs gaan bij een CAW in jouw buurt tijdens de openingsuren, maar je kan ook bellen, mailen of chatten. Sinds 2019 is CAW Oost-Vlaanderen het referentie-CAW voor transgender personen in samenwerking met het Transgender Infopunt.

Openingsuren: maa-vrij tussen 9u en 17u

Contact

Centrum Geestelijke Gezondheidszorg (CGG)

Wat? CGG’s begeleiden personen met ernstige psychische of psychiatrische problemen die worden doorgestuurd door de huisarts of het CLB.

Waar? Overal in Vlaanderen. Vind een CGG in jouw buurt op deze kaart.

Wat verwachten? Kinderen, jongeren en volwassenen kunnen terecht bij een CGG voor een consult op afspraak. Verschillende specialisten zoeken samen met jou het beste antwoord op je hulpvraag.

Contact

Zorgcentra seksueel geweld (ZSG)

Wat? een dienst in een ziekenhuis waar slachtoffers van seksueel geweld terecht kunnen

Waar? Je vind een ZSG in Brussel, Luik en Gent.

Wat verwachten? Bij een ZSG kan je terecht voor medische en psychische zorg en een forensisch onderzoek. Je kan er ook een klacht neerleggen indien je dit wenst. Hoe dit verloopt lees je op deze pagina.

Openingsuren: je kan als slachtoffer op gelijk welk uur en dag terecht bij een ZSG

Contact

Transgenderspecifieke ondersteuning

Transgender Infopunt

Wat? Het informatie-, onthaal en kenniscentrum voor alle vragen rond het transgenderthema.

Hoe? Bellen, mailen of op afspraak.

Wat verwachten? Je kan gratis bellen of mailen met alle vragen over het transgenderthema. Je kan er ook terecht voor onthaal in de ontvangstruimte in het UZ Gent: hiervoor maak je best een afspraak.

Openingsuren: dinsdag tot vrijdag van 9u tot 16u.

Contact

0800 96 316

Berdache

Wat? Oudervereniging voor ouders met een gendervariant kind

Wat verwachten? Lotgenotencontact en ondersteuning van ouders die zelf een gendervariant kind hebben. Berdache organiseert driemaandelijkse bijeenkomsten en verzorgt telefonisch onthaal , bemand door ouders met een gendervariant kind.

Waar? Bijeenkomsten gaan door in Gent of Antwerpen

Contact

Lumi

Wat? De opvang- en infolijn voor iedereen met vragen rond gender en seksuele voorkeur.

Hoe? Bellen, chatten en mailen.

Wat verwachten? De vrijwilligers van Lumi beantwoorden al je vragen rond seksualiteit en gender, luisteren anoniem en vertrouwelijk en denken en voelen met je mee. Je kan er terecht voor informatie, of om je verhaal te doen.

Openingsuren: maandag, woensdag en donderdag van 18u30 tot 21u30.

Contact

Zorgkaart TIP

Wat? De zorgkaart van het Transgender Infopunt geeft een overzicht van alle zorgverleners die transgenderspecifieke hulp aanbieden. Je kan zoeken op psychologische ondersteuning, hormonen, chirurgie, huid, stem en kine

Waar? Overal in Vlaanderen

Wat verwachten? Alle hulpverleners op deze zorgkaart hebben ervaring in het begeleiden van transgender personen. De meeste van deze zorgverleners hebben een wachtlijst, die snel enkele maanden tot meer dan een jaar kan oplopen. Wacht niet te lang met aanmelden zodat je er sneller terecht kan.

Naar de kaart: transgenderinfo.be/nl/zorgkaart

Voor jongeren

Jongeren Adviescentrum (JAC)

Wat? voor jongeren met een vraag of een probleem

Waar? overal in Vlaanderen. Vind een JAC in jouw buurt op deze pagina.

Wat verwachten? Je kan als jongere gratis en anoniem terecht bij het JAC met vragen of problemen. Je kan er je verhaal doen en krijgt er informatie, advies, korte hulp en begeleiding indien nodig.

Openingsuren: afhankelijk van het JAC in jouw buurt

Contact

Awel

Wat? Awel luistert naar kinderen en jongeren

Hoe? Bellen, chatten en mailen

Wat verwachten? Je kan gratis en anoniem bellen, mailen en chatten met een medewerker van Awel wanneer je een vraag, verhaal of probleem hebt. Ook kan je op het Awel forum ervaringen uitwisselen met leeftijdsgenoten.

Contact

  • Bel 102 (dagelijks tussen 16u en 22u)
  • brievenbus@awel.be
  • Chat (dagelijks tussen 18u en 22u)
  • Forum
  • www.awel.be

Overkophuizen

Wat? huizen waar je als jongere tot 25 jaar gewoon kan binnen lopen

Waar? Je vind een OverKop-huis in Oostende, Gent, Mechelen, Tienen en Genk.

Wat verwachten? In een OverKop-huis kan je binnenlopen voor een luisterend oor en gratis professionele therapeutische hulp, zonder een label opgeplakt te krijgen. Je kan er ook leuke activiteiten doen.

Openingsuren: verschillen per OverKop-huis

Contact

Tejo

Wat? therapeutische begeleiding voor jongeren tussen 10 en 20 jaar

Waar? Overal in Vlaanderen. Vind een TEJO-huis in je buurt op deze kaart.

Wat verwachten? Je kan hier als jongere gratis, anoniem en quasi onmiddellijk terecht voor hulp. Dit kan zonder toestemming van je ouders. Je kan langskomen bij een TEJO-huis in je buurt, maar ook bellen of mailen. Een medewerker luistert graag naar je verhaal.

Openingsuren: afhankelijk van het TEJO-huis in je buurt.

Contact

Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB)

Wat? een team van artsen, psychologen, pedagogen en maatschappelijk werkers waar je school mee samenwerkt

Hoe? Als leerling of ouder kan je zelf begeleiding vragen, of doorgestuurd worden door jeschool

Wat verwachten? Je kan bij het CLB van je school terecht voor informatie, hulp en begeleiding rond psycho-sociale problemen. Je kan ook gratis chatten met een CLB-medewerker om je hulpvraag in te schatten.

Openingsuren: afhankelijk van het CLB verbonden aan je school

Contact

Online hulpverlening

Fit in je hoofd

Wat? een set tools om te werken aan je veerkracht en te leren meer controle te hebben over je leven.

Hoe? Online via https://www.fitinjehoofd.be

Wat verwachten? Op het online platform vind je tips en info om je geestelijk gezonder te voelen, in 10 stappen die je willekeurig kan doorlopen. Je kan er ook registreren op het platform ‘Mijn veerkracht’: je eigen persoonlijke online werkruimte waarin je aan de slag kan met informatie en opdrachten en advies op maat krijgt. In de bijbehorende app kan je een dagboek bijhouden, doelen formuleren en dagelijks tips en inspiratie vinden.

Think life

Wat? Een online zelfhulpcursus die je leert omgaan met zelfmoordgedachten.

Hoe? Online via www.thinklife.zelfmoord1813.be

Wat verwachten? Je kan anoniem en gratis voor de cursus registreren en de cursus op eigen tempo doorlopen. De cursus is opgedeeld in 6 stappen, die elk een stuk theorie, een weekopdracht en een aantal oefeningen bevatten. Je kan zelf bepalen welke oefeningen je wilt doorlopen. Je vindt er ook voorbeelden van andere mensen die worstelen met de gedachte aan zelfmoord.

Depressiehulp

Wat? Online zelfhulp en informatie over depressie

Hoe? Online via www.depressiehulp.be

Wat verwachten? Op dit platform vind je informatie en een zelftest over depressie, een gratis en anonieme online zelfhulptool en online begeleiding. Je kan anoniem contact leggen met anderen op een beschermd forum en op eigen tempo de verschillende modules doorlopen.

Help! Mijn kind denkt aan zelfmoord

Wat? een website met informatie en tips voor ouders met een kind dat aan zelfmoord denkt

Hoe? Online via www.ouders.zelfmoord1813.be

Wat verwachten? Je vindt op de website getuigenissen van ouders die een kind hebben dat aan zelfmoord denkt, aangevuld met inzichten en concrete tips van experts.