Je kind ondersteunen bij de zoektocht naar zichzelf of tijdens een transitie is voor veel ouders niet evident. Dit kan immers met ingrijpende veranderingen gepaard gaan, die niet enkel invloed hebben op je kind, maar ook op jezelf, je partnerrelatie en je gezin. Je kind heeft nood aan begrip en hulp. En ook jij als ouder wil juiste informatie, een luisterend oor en de weg naar hulpverlening vinden. Jezelf informeren over het transgenderthema is een eerste stap: je kan hiervoor onder andere terecht op de website van het Transgender Infopunt.
Wanneer je kind genderzoekend of transgender blijkt te zijn, is het belangrijk om als ouder de nodige ondersteuning te bieden. Uit onderzoek blijkt dat steun van ouders geassocieerd wordt met minder depressieve symptomen, minder donkere gedachten en een grotere levenstevredenheid bij transgender jongeren. Ook als je kind kiest voor een transitie, is het belangrijk om je kind hierin te ondersteunen.
Veel ouders vragen zich echter af hoe je kan omgaan met het genderzoekend gedrag van je kind, en hoe je je kind hierin kan ondersteunen. Een eenvoudige handleiding met opvoedingstips bestaat er helaas niet. Ieder kind is anders. Ieder kind beleeft en uit de genderidentiteit op een eigen manier en tempo. De ene weet goed wat die wil, de andere heeft dan weer wat meer tijd nodig om uit te zoeken wat er precies allemaal gaande is.
Robin, Senne, Janne, Tina en Patrick geven tips aan ouders met een holebi- of transgender (LGBT+) kind.
In het filmpje komen holebi- en transgender personen aan bod. Voor niet-transgender specifieke informatie kan je terecht op www.lumi.be.
! Dit onderdeel heeft grotendeels betrekking op kinderen en jongeren die eronder lijden dat hun geboortegeslacht en genderidentiteit niet (volledig) overeen komen – of dit nu later uitdooft of niet. Een kind dat lijdt heeft nood aan ondersteuning. Een kind dat buiten de genderhokjes kleurt, maar hier geen last van ondervindt heeft niet noodzakelijk ondersteuning nodig. We pleiten dan ook voor een aanpak van genderbewust opvoeden, waarbij je als ouder kijkt naar de interesses van je kind, los van de verwachtingen van de maatschappij.
Lees meer over genderbewust opvoeden op www.groeimee.be, de website van EXPOO en Kind en Gezin.
Vragen
Onderstaande vragen en antwoorden kunnen je richting geven over hoe je als ouder je kind kan ondersteunen bij de zoektocht naar zichzelf en een eventuele transitie. Deze informatie is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en kennis uit de zorgpraktijk, en werd ontwikkeld in samenwerking met vzw Berdache, oudervereniging voor ouders met een gendervariant kind. Aangezien elk kind en elke situatie verschillend is, bestaan er geen pasklare antwoorden op alle vragen. Wel kunnen onderstaande antwoorden een gids zijn voor ouders die hun kind willen ondersteunen.
Heb je een vraag waar je het antwoord niet op terugvindt? Neem gerust contact op met het Transgender Infopunt. We vullen deze website regelmatig aan met nieuwe vragen van ouders.