In elke cultuur gelden er bepaalde normen rond gender, seksuele oriëntatie en relaties. Gendernormen zijn de sociale afspraken en verwachtingen die een samenleving verbindt aan een gender (man, vrouw, non-binair, transgender,..). De Westerse gendernormen zijn erg binair: ze gaan uit van een tegenstelling tussen hoe mannen en vrouwen zich moeten gedragen en hoe ze er moeten uitzien. Zo wordt er van mannen in België niet verwacht dat ze een kleedje dragen, en wordt er van vrouwen niet verwacht dat ze een auto kunnen repareren.
De opvatting dat ieders genderidentiteit overeenkomt met het geboortegeslacht noemt men de cisgendernorm. ‘Cisgender’ of niet-transgender zijn is dus met andere woorden de norm. Als iemands genderidentiteit niet overeenkomt met het gender dat hen werd toegekend bij de geboorte, reageren mensen vaak verbaasd. Mensen die zich gendervariant uiten of gedragen worden sneller als ‘afwijkend’ gezien. Ook staat in onze westerse cultuur staat nog steeds de heteronorm centraal: mensen gaan er vanuit dat je enkel verliefd wordt op personen met een ander gender. Deze norm wordt tegenwoordig gelukkig meer en meer in vraag gesteld, waarbij er plaats komt voor andere seksuele oriëntaties.
Wanneer iemand zich buiten de M/V categorieën begeeft, zorgt dat vaak voor zowel innerlijk conflict als kritiek van buitenaf. Soms voelt men zich dan niet volledig aanvaard. Buitenstaanders reageren soms eerder argwanend wanneer ze iets nog niet kennen. Daardoor komen transgender personen vaker in aanraking met negatieve reacties of geweld dan cisgender personen. Ook binnen de LGBT+ community ervaren sommige mensen moeilijkheden.
Lees meer over transfobie en weerbaarheid in de brochure ‘Opvallen en rechtslaan’ van Cavaria.
Eric, Leopold, Carlien, Xander, Winne en Liff vertellen in dit filmpje over de negatieve reacties waar ze soms mee te maken krijgen.
In het filmpje komen holebi- en transgender personen aan bod. Voor niet-transgender specifieke informatie kan je terecht op www.lumi.be.
Wanneer je openlijk je gender of seksuele voorkeur toont, betekent dit nog niet dat je zelf geweld uitlokt. Ook dan zijn geweldervaringen nooit jouw schuld!
De verantwoordelijkheid voor geweld ligt steeds bij de dader.
Ook als je voor jezelf opkomt, kan het toch nog gebeuren dat je iets meemaakt waar je je niet goed bij voelt. Belangrijk is dan dat je daar niet mee blijft zitten. Je mag je grenzen duidelijk bewaken en hebt recht op hulp en steun.
Wat kan je zelf doen?
Grenzen stellen
“Als mensen kritiek hebben dan heb ik juist nog meer de neiging daar extra hard over te gaan, uit boosheid naar die mensen die vinden dat ik zus of zo moet zijn. Maar dat hangt er ook vanaf hoe ik me voel… Als ik een goeie dag heb dan lukt dat, en op andere momenten wou ik dat ik me kon wegsteken en denk ik ‘Hoe zie ik er nu uit? Ben ik wel vrouwelijk genoeg?”
“Hoe ik voor mezelf opkom? Dat hangt er erg vanaf wie die persoon voor mij is. Als dat iemand is die ik in mijn leven wil hebben, dan ga ik die onderwijzen daarover. Als dat iemand is die ik nooit meer ga tegenkomen dan ga ik die gewoon één keer op diens plaats zetten of een kort inzicht geven… Maar vaak laat ik het ook zo passeren. Ik probeer daar niet te veel bij stil te staan”
Bij een nare ervaring
Hulpverlening
Wanneer je een negatieve ervaring meemaakt, heb je recht op professionele ondersteuning. Er bestaan verschillende vormen van ondersteuning: anoniem of niet, gratis of betalend, gefocust op je welzijn of op je rechten, … Jij kiest afhankelijk van jouw noden.
Er zijn verschillende opvang- en infolijnen waarmee je kan bellen, mailen of chatten, zoals Lumi, Transgender Infopunt, Awel of Tele-onthaal. Je kan ook terecht in één van de regenbooghuizen voor een onthaal- of opvanggesprek. Dit kan gratis en anoniem. Ook vrienden of familie zijn welkom op het gesprek. Je kan een afspraak maken via hun mailadres of op een onthaalmoment langskomen.
Sommige ervaringen kunnen stress en traumatische reacties teweegbrengen. Je moet de negatieve ervaring een plaats geven, maar wanneer je het gevoel hebt dat dit niet lukt kan het goed zijn om hulp te zoeken, bijvoorbeeld bij slachtofferhulp. Op de website www.slachtofferzorg.be vind je meer informatie over het verwerken van een ingrijpende gebeurtenis. Om te praten over je ervaringen en je gevoelens en gedachten daarbij, kan je ook beroep doen op psychologische hulpverlening.
Bij noodgevallen neem je het best contact op met de politie, via het noodnummer 112. Je lokale politiekantoor kan je terugvinden op de website van de politie. De politie heeft ook een dienst slachtofferbejegening, die gratis opvang, informatie en bijstand verleent aan slachtoffers die aangifte doen bij de politie.
Nuttige links
Waar kan je terecht?
1712
Wat? Informatie, advies en doorverwijzing rond alle vormen van geweld en misbruik.
Hoe? Bellen, chatten en mailen.
Wat verwachten? Je kan gratis en discreet terecht bij 1712 wanneer je wil praten over elke vorm van misbruik en geweld. Een medewerker schat samen met jou de situatie in en acties die je kan ondernemen. Je kan ook een e-mail sturen, die op een veilige manier via een versleutelde verbinding wordt verzonden. Voor dringende vragen neem je best telefonisch contact op.
Contact
- T 1712
- Chat (maa-don tussen 17u en 19u)
- e-mail via dit formulier
- www.1712.be
Slachtofferhulp CAW
Wat? Dienst van het CAW voor mensen die geweold meemaakten
Waar? overal in Vlaanderen. Vind een CAW in jouw buurt op deze kaart.
Wat verwachten? Deze dienst kan je zowel helpen met praktische zaken als een luisterend oor bieden voor jouw verhaal. Ook wanneer het geweld nog steeds aanwezig is, kan slachtofferhulp je begeleiden in de stappen die je kan nemen. Je kan gratis en anoniem terecht bij een CAW in jouw buurt, maar je kan ook bellen, mailen of chatten.
Contact
Zorgcentra seksueel geweld (ZSG)
Wat? een dienst in een ziekenhuis waar slachtoffers van seksueel geweld terecht kunnen
Waar? Je vind een ZSG in Brussel, Luik en Gent.
Wat verwachten? Bij een ZSG kan je terecht voor medische en psychische zorg en een forensisch onderzoek. Je kan er ook een klacht neerleggen indien je dit wenst. Hoe dit verloopt lees je op deze pagina.
Openingsuren: je kan als slachtoffer op gelijk welk uur en dag terecht bij een ZSG
Contact
- Chat (maa, woe en vrij tussen 18u en 22u en woe tussen 14u en 17u)
- www.seksueelgeweld.be
Jongeren Adviescentrum (JAC)
Wat? voor jongeren met een vraag of een probleem
Waar? overal in Vlaanderen. Vind een JAC in jouw buurt op deze pagina.
Wat verwachten? Je kan als jongere gratis en anoniem terecht bij het JAC met vragen of problemen. Je kan er je verhaal doen en krijgt er informatie, advies, korte hulp en begeleiding indien nodig.
Openingsuren: afhankelijk van het JAC in jouw buurt
Contact
- Telefoonnummer afhankelijk van het JAC in jouw buurt
- Chat (maa-vrij tussen 13u en 19u)
- e-mail via dit formulier
- www.caw.be/jac
Lumi
Wat? De opvang- en infolijn voor iedereen met vragen rond gender en seksuele voorkeur.
Hoe? Bellen, chatten en mailen.
Wat verwachten? De vrijwilligers van Lumi beantwoorden al je vragen rond seksualiteit en gender, luisteren anoniem en vertrouwelijk en denken en voelen met je mee. Je kan er terecht voor informatie, of om je verhaal te doen.
Openingsuren: maandag, woensdag en donderdag van 18u30 tot 21u30.
Contact
- T 0800 99 533
- Chat (ma, woe en don tussen 18u30 en 21u30)
- vragen@lumi.be
- www.lumi.be
Awel
Wat? Awel luistert naar kinderen en jongeren
Hoe? Bellen, chatten en mailen
Wat verwachten? Je kan gratis en anoniem bellen, mailen en chatten met een medewerker van Awel wanneer je een vraag, verhaal of probleem hebt. Ook kan je op het Awel forum ervaringen uitwisselen met leeftijdsgenoten.
Contact
- Bel 102 (dagelijks tussen 16u en 22u)
- brievenbus@awel.be
- Chat (dagelijks tussen 18u en 22u)
- Forum
- www.awel.be
Tele-onthaal
Wat? Algemene hulplijn voor iedereen die nood heeft aan een babbel.
Hoe? Bellen en chatten.
Wat verwachten? Je kan bij Tele-onthaal dag en nacht gratis en anoniem terecht met alles wat je bezig houdt: zowel kleine als grote zorgen. Er is steeds een vrijwilliger die naar je luistert.
Contact
- T 106 (24/24, 7/7)
- Chat ( dagelijks tussen 18u en 23u en op woensdag- en zondagmiddag)
- www.tele-onthaal.be
Transgender Infopunt
Wat? Het informatie-, onthaal en kenniscentrum voor alle vragen rond het transgenderthema.
Hoe? Bellen, mailen of op afspraak.
Wat verwachten? Je kan gratis bellen of mailen met alle vragen over het transgenderthema. Je kan er ook terecht voor onthaal in de ontvangstruimte in het UZ Gent: hiervoor maak je best een afspraak.
Openingsuren: dinsdag tot vrijdag van 9u tot 16u.
Contact
0800 96 316
Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW)
Wat? het CAW is er voor iedereen met vragen en problemen rond algemeen welzijn.
Waar? overal in Vlaanderen. Vind een CAW in jouw buurt op deze kaart.
Wat verwachten? Je kan hier gratis en anoniem je verhaal vertellen en advies of hulp vragen. Je kan langs gaan bij een CAW in jouw buurt tijdens de openingsuren, maar je kan ook bellen, mailen of chatten. Sinds 2019 is CAW Oost-Vlaanderen het referentie-CAW voor transgender personen in samenwerking met het Transgender Infopunt.
Openingsuren: maa-vrij tussen 9u en 17u
Contact
- T 0800 13 500
- Chat (maa-vrij tussen 13u en 17u)
- e-mail via dit formulier
- www.caw.be