Soms zit het leven echt niet mee, en zie je het niet meer zitten. Het wordt lastig om nog positief in het leven te staan. Je problemen lijken zo groot dat je geen uitweg meer ziet, en zelfmoord een oplossing lijkt. De gedachte aan zelfmoord kan sluipend aanwezig zijn op de achtergrond, of net heel acuut en frequent door je hoofd gaan. Je bent hier niet alleen mee, en je kan ook dingen doen om met deze gedachten om te gaan. Je kan terecht bij een hulpverlener of zelf aan de slag gaan om meer controle te krijgen over je zelfmoordgedachten.
“Die suïcidepoging is er eigenlijk aangeslopen op een manier die ik zelf niet doorhad, altijd dieper en dieper, en ineens het licht niet meer zien. Tot dan had ik geen begeleiding, en iedereen dacht ook: ‘Amelie, die heeft haarzelf in de hand, dat lukt allemaal’. En dan is gebleken dat dat eigenlijk niet zo was: dat dat een masker was, doen alsof. En uiteindelijk stapelt het zo hoog op, dat het niet meer gaat”
Liff, Carlien, Xander, Robin en Winne praten in dit filmpje over denken aan zelfmoord en hoe ze met deze gedachten omgaan of –gingen.
In het filmpje komen zowel holebi- als transgender personen aan bod. Voor niet-transgender specifieke informatie kan je terecht op www.lumi.be.
Zelf aan de slag
Er zijn verschillende dingen die je zelf kan doen om met de gedachte aan zelfmoord om te gaan. Ze vervangen begeleiding door een hulpverlener niet, maar je kunt er wel zelf mee aan de slag.
“Denken in de richting van: ‘ik wil zelfmoord plegen’ is super radicaal, maar misschien moet je even radicaal durven denken, en in plaats van geen leven je een ander leven durven inbeelden. En zoeken naar mensen die je daarin kunnen helpen, die daar een voorbeeld in zijn. Gewoon andere alternatieven zoeken, hoe ongemakkelijk dat is om te zeggen”
Zelfdoding in je omgeving
Het kan gebeuren dat je te maken krijgt met zelfdoding in je omgeving, bijvoorbeeld in je vriendenkring of binnen een (transgender of LGBT+) vereniging waar je lid van bent. Iemand verliezen aan zelfmoord is een erg pijnlijke gebeurtenis, die een hoop vragen kan oproepen. Het kan gepaard gaan met een grote schok en hevige emoties teweeg brengen. Misschien brengt het ook bij jou de gedachte aan zelfmoord weer naar de voorgrond. Wat een zelfmoord in je omgeving met je doet, is voor iedereen anders.
Ook wanneer je te maken krijgt met een zelfmoord in je omgeving is het belangrijk om steun en hulp te zoeken, en kan je terecht bij de Zelfmoordlijn1813 en andere hulplijnen om erover te praten.
Het kan ook helpen om lotgenoten te ontmoeten, die net als jij iemand verloren zijn aan zelfmoord. Dat kan onder meer via gespreksgroepen, een forum, chat en de herinneringswebsite.
Op de website van zelfmoord1813 kan je meer lezen over rouwen na zelfdoding
Hulpverlening
Wanneer je je al een tijd slecht voelt, is het nodig om hulp te zoeken bij een hulpverlener die professioneel is opgeleid om je te helpen. Deze kan je ondersteunen wanneer het niet zo goed gaat, en kan je leren omgaan met de gedachten aan zelfmoord. Veel mensen doen op een bepaald moment in hun leven beroep op een hulpverlener, zoals een psycholoog. Ook wanneer het even beter gaat, is het nuttig om contact te zoeken of houden met een hulpverlener. Deze kan je helpen toekomstige crisismomenten te voorkomen.
Het kan zijn dat het transgenderthema een belangrijk deel van je probleem en hulpvraag is. Je contacteert dan best een hulpverlener die expertise heeft op dat gebied. Als deze thema’s voor jou minder centraal staan in je hulpvraag en minder gerelateerd zijn aan je psychische moeilijkheden, kan je gerust ook bij een hulpverlener terecht die hier geen ervaring mee heeft. Zij kunnen je vaak ook sneller helpen, aangezien je binnen de transgenderzorg steeds met een wachttijd rekening moet houden. Je kan ook naast het transgenderthema gerust met een niet-gespecialiseerde hulpverlener aan een ander deel van je hulpvraag werken. Dit kan ook in afwachting van of naast de begeleiding binnen de transgenderzorg.
Op de zorgkaart van het Transgender Infopunt vind je alle zorgverleners met ervaring met het transgenderthema
“Ze zeggen dan: je hebt het overleeft, het komt allemaal weer in orde, maar neen, dat blijft. Op mijn hele slechte dagen springt dat ook terug naar de voorgrond hoor. Wat ik wel geleerd heb is om sneller contact te zoeken, bijvoorbeeld met mijn psychiater: ik stuur dan gewoon een bericht: het gaat eigenlijk niet zo goed, kan ik deze week komen?”
Carlien, Xander, Uwi, Senne, Liff, Winne en Janne vertellen over de stap naar de hulpverlening.
In dit filmpje komen holebi- en transgender personen aan bod. Voor niet-transgenderspecifieke informatie kan je terecht op www.lumi.be
Waar kan je terecht?
Je kan op verschillende plaatsen terecht, afhankelijk van je hulpvraag. Als je op langere termijn je problemen en de gedachte aan zelfmoord wil aanpakken, kan je terecht bij verschillende instanties die psychologische begeleiding bieden. Ben je in een crisis, dan zijn er andere hulpverleningskanalen die je sneller kunnen helpen.
Zelfmoord1813
Wat? Ondersteuning en informatie rond zelfmoordgedachten.
Hoe? Bellen, chatten en mailen. Er is ook een forum.
Wat verwachten? Bij de zelfmoordlijn kan je gratis en anoniem terecht als je aan zelfmoord denkt. Wanneer je belt naar de zelfmoordlijn kan het even duren voordat er verbinding wordt gemaakt. Het kan dat je even moet wachten totdat je wordt doorverbonden. Wanneer de lijn bezet is, kan je ervoor kiezen om doorverbonden te worden met Tele-Onthaal. E-mails worden binnen 5 dagen beantwoord, en chatten kan elke avond. Je kan ook je verhaal delen met anderen en ervaringen delen of anderen ondersteunen op het forum.
Contact
- T 1813 (24u/24u, 7/7)
- E-mail via deze tool
- Chat (elke avond 18u30 – 22u)
- Forum: www.zelfmoord1813.be
Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW)
Wat? het CAW is er voor iedereen met vragen en problemen rond algemeen welzijn.
Waar? overal in Vlaanderen. Vind een CAW in jouw buurt op deze kaart.
Wat verwachten? Je kan hier gratis en anoniem je verhaal vertellen en advies of hulp vragen. Je kan langs gaan bij een CAW in jouw buurt tijdens de openingsuren, maar je kan ook bellen, mailen of chatten. Sinds 2019 is CAW Oost-Vlaanderen het referentie-CAW voor transgender personen in samenwerking met het Transgender Infopunt.
Openingsuren: maa-vrij tussen 9u en 17u
Contact
- T 0800 13 500
- Chat (maa-vrij tussen 13u en 17u)
- e-mail via dit formulier
- www.caw.be
Centrum Geestelijke Gezondheidszorg (CGG)
Wat? CGG’s begeleiden personen met ernstige psychische of psychiatrische problemen die worden doorgestuurd door de huisarts of het CLB.
Waar? Overal in Vlaanderen. Vind een CGG in jouw buurt op deze kaart.
Wat verwachten? Kinderen, jongeren en volwassenen kunnen terecht bij een CGG voor een consult op afspraak. Verschillende specialisten zoeken samen met jou het beste antwoord op je hulpvraag.
Contact
- Afspraak na doorverwijzing door huisarts of CLB
- www.geestelijkgezondvlaanderen.be
Transgender Infopunt
Wat? Het informatie-, onthaal en kenniscentrum voor alle vragen rond het transgenderthema.
Hoe? Bellen, mailen of op afspraak.
Wat verwachten? Je kan gratis bellen of mailen met alle vragen over het transgenderthema. Je kan er ook terecht voor onthaal in de ontvangstruimte in het UZ Gent: hiervoor maak je best een afspraak.
Openingsuren: dinsdag tot vrijdag van 9u tot 16u.
Contact
0800 96 316
Lumi
Wat? De opvang- en infolijn voor iedereen met vragen rond gender en seksuele voorkeur.
Hoe? Bellen, chatten en mailen.
Wat verwachten? De vrijwilligers van Lumi beantwoorden al je vragen rond seksualiteit en gender, luisteren anoniem en vertrouwelijk en denken en voelen met je mee. Je kan er terecht voor informatie, of om je verhaal te doen.
Openingsuren: maandag, woensdag en donderdag van 18u30 tot 21u30.
Contact
- T 0800 99 533
- Chat (ma, woe en don tussen 18u30 en 21u30)
- vragen@lumi.be
- www.lumi.be
Wat bij een crisismoment?
Het kan gebeuren dat je op een bepaald moment wordt overspoeld door emoties en niet meer weet hoe je hiermee om moet gaan. De situatie en je gevoelens zijn ondraaglijk geworden en je weet niet meer wat je moet doen. Zelfmoord lijkt dan misschien de enige uitweg. Soms worden de gevoelens na een tijdje minder hevig en kan je ze verdragen. Het kan ook zijn dat de drang naar jezelf beschadigen te groot wordt.
Wanneer je in een levensbedreigende situatie bent, kan je via verschillende kanalen bij hulpverleners terecht:
- Je kan terecht bij je huisarts of de huisarts van wacht op dat moment. Deze kan indien nodig een mobiel crisisteam inschakelen, dat aan huis komt bij een acute crisis en de situatie mee kan opvolgen.
- De crisishulp van het CAW kan samen met jou zoeken naar een oplossing in een crisissituatie. Zij kunnen je helpen wanneer je (tijdelijk) niet meer thuis wil of kan wonen.
- Bij een acute levensbedreigende situatie kan je bellen naar het algemene noodnummer 112. Als je jezelf hebt verwond of een zelfmoordpoging hebt gedaan, zeg dan duidelijk wat er aan de hand is.
- Wanneer je een grote hoeveelheid medicatie of alcohol hebt genomen, neem je best contact op met het Antigifcentrum (070 245 245). Zij zijn 24/24 beschikbaar.