Beseffen dat je ‘anders’ bent dan andere kinderen om je heen kan voor een gendervariant kind erg beangstigend en moeilijk zijn. Dit kan gepaard gaan met gevoelens van verwarring en eenzaamheid, omdat het kind weinig rolmodellen heeft waar het zich aan kan spiegelen. Doordat cisgender (niet-transgender) zijn de norm is, is de zoektocht en het uiten van de eigen genderidentiteit vaak een hele uitdaging. Ieder kind beleeft de genderzoektocht op een andere manier. Het ene kind is misschien iets gevoeliger voor opmerkingen van buitenaf, daar waar een ander kind meer zelfvertrouwen heeft om zich te uiten zoals het zich voelt.
Het is niet altijd even gemakkelijk om je in te leven in de gevoelens van je kind. Transgender jongeren zijn kwetsbaar voor depressieve gedachten en emoties. Deze depressie kan zich spreiden over een lange periode, maar kan ook voorkomen in episodes. Jongeren met depressieve gevoelens hebben vaak weinig energie, zijn afwezig met hun gedachten en isoleren zich soms. Jongeren kunnen een depressie lang verborgen houden. Je kind kan er gelukkig uitzien en toch donkere gedachten hebben.
Vragen
Onderstaande vragen hebben betrekking op het mentaal welzijn van je kind. Deze informatie is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en kennis uit de zorgpraktijk, en werd ontwikkeld in samenwerking met vzw Berdache, oudervereniging voor ouders met een gendervariant kind. Aangezien elk kind en elke situatie verschillend is, bestaan er geen pasklare antwoorden op alle vragen. Wel kunnen onderstaande antwoorden een gids zijn voor ouders die hun kind willen ondersteunen.
Heb je een vraag waar je het antwoord niet op terugvindt? Neem gerust contact op met het Transgender Infopunt. We vullen deze website regelmatig aan met nieuwe vragen van ouders.
Hulpverlening
Doorgaans stappen ouders pas naar de huisarts of psycholoog wanneer de donkere gedachten of moeilijkheden die hun kind ervaart te veel worden voor hun kind of voor zichzelf als ouder. Wanneer je het gevoel hebt dat jij en je kind de donkere gedachten niet alleen de baas kunnen, kan het aangewezen zijn om op zoek te gaan naar professionele hulpverlening. Het kan echter ook nuttig zijn om al preventief hulp te zoeken. Geeft je kind aan dat het zich niet zo goed in diens vel voelt? Is je kind op zoek naar zichzelf maar heeft het hieromtrent heel wat vragen? Dan kan het helpen om met iemand te gaan praten.
Je kind kan terecht bij een (kinder)psycholoog in de buurt, of bij één van onderstaande algemene hulpverleningskanalen. Deze hebben meestal geen expertise op het vlak van gendervariantie of het transgenderthema, maar dit is niet noodzakelijk nodig om met je kind te werken rond mentale gezondheid. Het is wel belangrijk om een hulpverlener te zoeken waar je kind zich comfortabel bij voelt.
Misschien is je kind al in begeleiding binnen de transgenderzorg. Je kan steeds aanvullend begeleiding zoeken om te focussen op de mentale gezondheid van je kind, los van het transgender thema. Hulpverleningskanalen met expertise in het transgenderthema vind je terug op de pagina’s rond ‘mijn kind begrijpen’.
Waar kan je terecht?
Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW)
Wat? het CAW is er voor iedereen met vragen en problemen rond algemeen welzijn.
Waar? overal in Vlaanderen. Vind een CAW in jouw buurt op deze kaart.
Wat verwachten? Je kan hier gratis en anoniem je verhaal vertellen en advies of hulp vragen. Je kan langs gaan bij een CAW in jouw buurt tijdens de openingsuren, maar je kan ook bellen, mailen of chatten. Sinds 2019 is CAW Oost-Vlaanderen het referentie-CAW voor transgender personen in samenwerking met het Transgender Infopunt.
Openingsuren: maa-vrij tussen 9u en 17u
Contact
- T 0800 13 500
- Chat (maa-vrij tussen 13u en 17u)
- e-mail via dit formulier
- www.caw.be
Centrum Geestelijke Gezondheidszorg (CGG)
Wat? CGG’s begeleiden personen met ernstige psychische of psychiatrische problemen die worden doorgestuurd door de huisarts of het CLB.
Waar? Overal in Vlaanderen. Vind een CGG in jouw buurt op deze kaart.
Wat verwachten? Kinderen, jongeren en volwassenen kunnen terecht bij een CGG voor een consult op afspraak. Verschillende specialisten zoeken samen met jou het beste antwoord op je hulpvraag.
Contact
- Afspraak na doorverwijzing door huisarts of CLB
- www.geestelijkgezondvlaanderen.be
Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB)
Wat? een team van artsen, psychologen, pedagogen en maatschappelijk werkers waar je school mee samenwerkt
Hoe? Als leerling of ouder kan je zelf begeleiding vragen, of doorgestuurd worden door jeschool
Wat verwachten? Je kan bij het CLB van je school terecht voor informatie, hulp en begeleiding rond psycho-sociale problemen. Je kan ook gratis chatten met een CLB-medewerker om je hulpvraag in te schatten.
Openingsuren: afhankelijk van het CLB verbonden aan je school
Contact
- het CLB verbonden aan je school kan je op deze pagina vinden
- chat via www.clbchat.be
Je kind kan zelf bij volgende hulpverleningskanalen terecht:
Jongeren Adviescentrum (JAC)
Wat? voor jongeren met een vraag of een probleem
Waar? overal in Vlaanderen. Vind een JAC in jouw buurt op deze pagina.
Wat verwachten? Je kan als jongere gratis en anoniem terecht bij het JAC met vragen of problemen. Je kan er je verhaal doen en krijgt er informatie, advies, korte hulp en begeleiding indien nodig.
Openingsuren: afhankelijk van het JAC in jouw buurt
Contact
- Telefoonnummer afhankelijk van het JAC in jouw buurt
- Chat (maa-vrij tussen 13u en 19u)
- e-mail via dit formulier
- www.caw.be/jac
Awel
Wat? Awel luistert naar kinderen en jongeren
Hoe? Bellen, chatten en mailen
Wat verwachten? Je kan gratis en anoniem bellen, mailen en chatten met een medewerker van Awel wanneer je een vraag, verhaal of probleem hebt. Ook kan je op het Awel forum ervaringen uitwisselen met leeftijdsgenoten.
Contact
- Bel 102 (dagelijks tussen 16u en 22u)
- brievenbus@awel.be
- Chat (dagelijks tussen 18u en 22u)
- Forum
- www.awel.be
Overkophuizen
Wat? huizen waar je als jongere tot 25 jaar gewoon kan binnen lopen
Waar? Je vind een OverKop-huis in Oostende, Gent, Mechelen, Tienen en Genk.
Wat verwachten? In een OverKop-huis kan je binnenlopen voor een luisterend oor en gratis professionele therapeutische hulp, zonder een label opgeplakt te krijgen. Je kan er ook leuke activiteiten doen.
Openingsuren: verschillen per OverKop-huis
Contact
- Chat (dagelijks tussen 18u en 22u)
- www.overkop.be
Tejo
Wat? therapeutische begeleiding voor jongeren tussen 10 en 20 jaar
Waar? Overal in Vlaanderen. Vind een TEJO-huis in je buurt op deze kaart.
Wat verwachten? Je kan hier als jongere gratis, anoniem en quasi onmiddellijk terecht voor hulp. Dit kan zonder toestemming van je ouders. Je kan langskomen bij een TEJO-huis in je buurt, maar ook bellen of mailen. Een medewerker luistert graag naar je verhaal.
Openingsuren: afhankelijk van het TEJO-huis in je buurt.
Contact
- verschilt per TEJO-huis (klik op het TEJO-huis in je buurt voor alle info)
- www.tejo.be